Jdi na obsah Jdi na menu

Probiotika a prebiotika

V současné době již většina chovatelů po podání léčivých přípravků používá k obnovení střevní mikroflóry přírodní nebo i komerčně vyráběné preparáty. To jsou probiotika.

Ale co jsou probiotika a prebiotika?

V častých dotazech odpovídám na otázku, zda se nejedná o stejné pojmy, ve kterých si zařádil jen tiskařský šotek. Tak jak to tedy je doopravdy?

PROBIOTIKA jsou živé mikrobiální složky potravy s příznivým účinkem na střevní mikroflóru a zdraví holubů. Příznivě ovlivňují mikrobiální ekosystém trávicího traktu a zlepšují kvalitu střevní mikroflóry. Jejich úkolem je fermentovat složky potravy, které se nedají trávicími procesy ve střevě rozložit. Bakteriální fermentací vzniká kyselina mléčná a mastné kyseliny s krátkým řetězcem – kyselina octová, propionová a máselná, které snižují pH ve střevě, zvyšují vstřebávání Ca, Fe, Mg a příznivě ovlivňují metabolismus glukózy a lipidů (tuků) v játrech. Laktobacily navíc produkují vitamíny skupiny B a syntetizují enzymy, které zvyšují stravitelnost bílkovin. Probiotické kmeny se přirozeně vyskytují v kyselém zelí, v mléce apod. Nicméně jen některé z bakterií mléčného kvašení mohou zlepšovat zdravotní stav hostitele. Tyto nazýváme probiotika.

Účinek probiotik:

- brání množení patogenních a podmíněně patogenních mikroorganismů ve střevech vytvářením konkurence pro živiny a tvorbou bariéry, která brání přilnutí patogenů na sliznici,

- podporují trávicí procesy ve střevě a udržují optimální pH, čímž vytváří nevhodné prostředí pro patogeny,

- stimulují aktivitu imunitního systému,

- produkují antimikrobiální látky (organ. kyseliny, baktericiny) – nahrazují použití antibiotik,

- neutralizují toxiny produkované patogeny,

- zvyšují využitelnost živin.

PREBIOTIKA jsou nestravitelné potravinové složky, které selektivně slouží jako „potrava“ (zdroj energie) prospěšným střevním bakteriím. Tyto látky procházejí trávicím traktem nezměněny až do tlustého střeva, kde jsou rozkládány probiotickou mikroflórou na jednoduché sacharidy, stimulující hlavně množství laktobacilů, bifidobakterií a tím potlačují množení patogenů. Jako prebiotika se používají hlavně oligosacharidy, nejčastěji fruktooligosacharidy.

Účinek prebiotik:

- stimulují růst probiotických kmenů

- snižují množství toxických látek v tlustém střevě

- zvyšují vstřebávání minerálů, zejména Ca, Fe. Mg.

Z výše popsaného potom vyplývá vhodné využití potencovaných probiotik (kombinace probiotik a prebiotik). Tyto jsou sestaveny tak, aby se jejich účinek projevil v tenkém i tlustém střevě. V tenkém střevě jsou to hlavně laktobacily, napomáhající zachování vhodného pH a podporující trávení (tvorbou enzymů). V tlustém střevě fruktooligosacharidy podporují růst příznivé mikroflory, potlačují růst patogenních mikroorganismů a snižují množství toxických látek.

Kdy tedy používat potencovaných probiotik?

- v prevenci a léčbě průjmových onemocnění dietetického i infekčního původu

- k zlepšení celkové odolnosti organismu

- k znovuosídlení trávicího traktu po podání antibiotik a chemoterapeutik.

V současné nabídce těchto preparátů můžeme zvolit např. KOLUMBIFERM plv. (Pharmagal) nebo PROPIGEON (InProCo).

 

MVDr. Michael Polášek ©

 

 

zpět na veterinární okénko

 

Statistiky

Online: 1
Celkem: 381956
Měsíc: 1332
Den: 46